17. veebruar 2008

Taaselustumine

Õppimises on nüüdseks kaks kuud vaheaeg olnud - kõigepealt koolivaheaeg ja seejärel pikk haigus.
Eilsest algas uuesti õppimine. Balletikool sai alguse juba pisut varem, nimelt 2. veebruaril. Esialgu ei jaksanud Tija küll sealgi tervet tundi vastu pidada, aga vähehaaval jõud taastub. Väga vähehaaval, kui täpne olla.
Et miks balletikooli varem kui teisi aineid õppima? Sel lihtsal põhjusel, et millegipärast on ta pärast haigust vaimselt veel kurnatum olnud kui füüsiliselt. Seda näitab muuhulgas pisiasi, et lühimälu oli tal pärast haigust niisama hästi kui kadunud - ta võis unustada lause, mis alles hetk tagasi öeldud oli.
Ta ei kirjuta praegu lugusid, ei loe uusi raamatuid, ei kipu kinno ega teatrisse. Sõpradega kõnelda ei jaksa, kuid rõõmustav oli see, et paar päeva tagasi jaksas ta ühele neist vähemalt tantsida;)
Nii nende balletilastega vist on, esimesena tuleb tagasi oskus ning jõud väljendada end tantsu läbi ja alles seejärel kõik muu.
Eilne päev algas prantsuse keele tunniga õpetaja Elvi Jõgeva juures, siis oli mõni tund vahet (ja väsitava maailma eest arvutisse põgenemist), seejärel vaatasime läbi loodusõpetuse õhuga seotud alajaotuse viimased peatükid ning veidike eesti keelt.
Loodusõpetuses sai neljandat või ehk ka viiendat korda kõneldud fotosünteesist ning arutletud eri liikide (inimesed, linnud, putukad) rinnalihaste osakaalu üle nende kogumassist. Järeldused kujunesid võrdlemisi naljakaiks.
Eesti keele osas selgus, et veerandi lõpu kontrolltöö teeks Tija juba varem kuuldu põhjal ära, kuid lisaks tasub selgeks õppida viis veel õppimata käänet (need viimased neljateistkümnest olemasolevast) ja alustada lauseanalüüsi kui nähtusega tutvumist (alus, öeldis, määrus jne).
Täna on pühapäev, võimalus magada ja välja lülituda. Seda on ilmselt ikka veel vaja, sest kui palun Tijalt mõne asja suhtes midagi selgitada, analüüsida, siis teeb ta ahastava näo ning kinnitab, et ei suuda mõelda.
Homme on samuti vaba hommik, kui maha arvata Tija lubadus, et ta proovib draakoniraamatu arvustust kirjutada (on üks naljakas lasteraamat, kus õpetatakse draakonit kodus pidama, kirjutatud justkui kutsikakasvatamisõpetus).
Raamatu nime panen kirja siis, kui Tija arvustuse valmis saab.

Kommentaare ei ole: