5. oktoober 2008

Hiline tund arvutiga

Õigupoolest polegi nii väga hiline. Aga arvestades, et lubasin homme hommikul kell 6.30 Robertile-Norale turvakodusse järele minna — siis on küll. Robert nimelt arvas, et esmaspäeva hommikul vara on parem kooli sõita kui pühapäeva õhtupoolikul.
Laste dokumentide kordaajamine liigub ikka veel üle kivide-kändude. Kodakondsus- ja migratsiooniameti viimane korraldus oli, et rääkigu ma linnapea Savisaarega, las ta määrab sotsiaaltöötaja, keda kohustab sellega tegelema. Sest et sissekirjutust ju lastel pole millegipärast (tundsin vastuseks huvi, et kuidas saakski olla, kui pole dokumente; vastu küsiti kurjalt, et kuidas nad koolis tohivad õppida, kui pole dokumente; eks ma siis selgitasin lahkelt, et ministri isiklikult ametimehelikul loal;)).
Niisiis, linnapeale postitasin praegu kirja. Arvestades, et enne pidasin linnavalitsuses töötava inimesega nõu, siis ligineb see kiri talle umbes niisama malbelt ja tagasihoidlikult kui öökullipost ühes teatud raamatus Privet Drive'ile — nii või teisiti, aga kohale see jõuab.
Laste emale aga teatas teine kodakondsus- ja migratsiooniameti töötaja, et kui tal pole Eestis kohta, kuhu ennast sisse kirjutada, siis ärgu parem tagasi tulgugi, sest siis Eesti kodakondsust tõendavat dokumenti ei saa, olgu ta pealegi sünnijärgne Eesti kodanik. Vähemalt just nii sai ema aru ja oli paanikas, et kas siis tal tasubki sõiduks raha kulutada, pärast on tagasi minna veel raskem...
Robert on muusikakoolis saanud nii viisi (õpitud palade mängimise eest) kui kahtesid (heliredeli eest). Aga teda aina kiidetakse endiselt.
Noraga käisin balletikoolis, selgus, et tüdrukul on keskmised eeldused, kuid balleti jaoks liiga lühikesed käed-jalad, kuigi ta on erakordselt ilus tüdruk, laval peavad ju inimesel olema pikad koivad nagu kurel... Samas on ta erakordselt musikaalne, hea rütmitunnetusega, seega võiks käia edukalt mõnes teises tantsukoolis. Vaatasin mööda Internetti ringi, Todes jättis sümpaatse mulje, aga kui keegi oskab midagi veel soovitada, siis oleks see vahva..... Tegutseda ei ole ma ühegi kooli ülevaatamise osas veel jõudnud.
Koduõppe osas tegeleme praegu peaasjalikult matemaatikaga - tahan olla veendunud, et Tija saab aru kõigest, milles VI klassi õpikus juttu.
Ja nüüd kõik tänaseks. Head ööd....

6 kommentaari:

Belkin ütles ...

ETA. ETA stuudio. brbr

Anonüümne ütles ...

Pea kinni! Kuidas saab riik tunnistada, et keegi on sünnijärgne kodanik ja samas keelduda seda dokumentaalselt kinnitamast? Minu tagasihoidliku arusaamise järgi kodakondsusseadus seda ette ei näe, st. kinnitamisest keeldumist. Inimene kas on Eesti kodanik või ei ole ja kui on, on riik kohustatud vastava dokumendi vormistama.

Anneli ütles ...

Jah, ETA stuudiot vaatan küll, see on hea mõte, seal pole ju sugugi ainult ballett...
Jah, Larko, minu tagasihoidlik arusaamine on samasugune, aga kas ametnike reeglid ka talupojamõistusest lähtuvad või hoopis millestki muust, selgub lähima aja jooksul.
Eks ole ju lapsedki sünnijärgsed kodanikud, aga kuni ema siin pole, ei tohi selle kohta neile dokumenti vormistada. Või tohib äärmisel juhul sotsiaaltöötaja tellimisel. Ema poolt vanaemale antud notariaalsed volitused ei loe mitte, kuigi eelmise ametniku sõnul võinuksid käesoleva eriolukorra puhul lugeda.
Nad, vaesekesed, vist lihtsalt ei tea, mida teha, ju pole seni vaesematest riikidest eriti Eestisse tagasi tuldud. Rikkast riigist tulles ju kõiki probleeme ei tekigi, näiteks probleem, kuidas eluase muretseda, on majanduslikult kindlustatumast keskkonnast saabudes välistet.

Merle ütles ...

Jällegi, teadmata kogu asjade kulgu ja nüanse, kas Sa tead sellist elukoha registreerimise võimalust nagu kohaliku omavalitsuse täpsusega? See käib nüüd eestisisese liikumise kohta, et kui ei ole võimalik end aadressile sisse kirjutada, siis saab oma elukohana määrata KOVi. Jälle, kuidas on lood antud juhul, kus toimub liikumine välisriigist siia, ma ei tea. Aga ehk on abiks sellest võimalusest teadmine ;)

Anneli ütles ...

Aitäh, Merle! Kas Sinu käest mingil meiliaadressil ka mõnikord nõu küsida võiks? Minu aadress on kassimaja18@hot.ee
Nii asjalikud teadmised, nagu Sinul on, on tõesti abiks ja toeks!

Merle ütles ...

loodusememm1@yahoo.com
aga palun, küsi, ma veidi neid nippe tean ;)