28. veebruar 2008

Teist päeva jalul

Paar päeva on Tija nüüd juba balletikoolis käinud ja isegi kodus inimeseõpetuse õpikut lugenud ning analüüsinud - enamaks pole veel jõudu olnud. Ehk nagu sõber Tartust kirjutas, on kogu selle aasta algus olnud pigem olelusvõitlus viirustes ellujäämise nimel kui koduõpe.
Tegelikult pole Tijal veel jõudu ollagi, kuid, nagu ma talle endalegi ütlesin - kui ta ennast nüüd kohe, jõu olemasolust või puudumisest olenemata, taas jalule ei aja, siis mina küll enam ei tea, kauaks ta pikali jääb.
Sest vägisi tõusmisest on veidi abigi olnud, elu hakkab tasapisi sisse tagasi imbuma... Vaevaliselt küll, paraku. Ja vahepeal näen ma tänaval väsimusest nutvat tütart.
Siiski kutsusin tema ja ta sõbra täna (st kellaaega vaadates praeguse seisuga juba eile) kaasa, vaatama etendust "Võlg" Heiti Talvikust ja Betti Alverist. Kui Tija pelgas, et seal võiks tal igav hakata, siis vastasin, et võtku seda kui kirjandustundi ja tulgu ikka.
No igav Tijal seal küll ei hakanud. Vaatas hoolega, kuid kurtis, et jälgimine väsitas. Ja et masendavat oli palju, haiguse järgselt tahaks pigem lõbusat. Ütles, et ta ei tajunudki laval kõneldavat kui luuletusi, vaid pigem kui rütmistatud kõnet.
Arvan, tasahaaval saan Tijale neist luuletajaist juurde kõnelda, kuulugu nad pealegi programmi järgi hoopis hilisemasse klassi. Alveril on ka elurõõmsaid luuletusi, neid võiks Tija teada ning lugeda küll. Seda enam võiks, et tavapäraste lasteluuletuste peale, kus riimideks pall ja sall kokku kõlksuvad, saab ta kurjaks ega taha aru saada, miks nii minimaalse mõttega asju üldse kirjutatakse, ning küsib, kas suurem osa luuletusi ongi nii jaburad.
Juba luuletuste kui nähtuse rehabiliteerimise nimel on tal aeg Alverit lugeda. Seni on ta mõtet leida osanud Valeria Räniku, Juhan Viidingu ja Jaan Kaplinski mõnedest luuletustest. Paljusid asju, mida lugeda tasuks, pole ta muidugi veel näinudki.
Nii või teisiti - igatahes on Tija pärast järjekordset viirust juba teist päeva jalul. Ehk on selle talve ning kevade haiguste norm lõpuks ometi läbi?

Kommentaare ei ole: