26. juuni 2008

Foorumteatri laagris

No nii, koduõppeema Merje, tervitused Sulle ja teade, et nüüd läks meie pere laps "sotsialiseeruma" ehk laagrisse. Laager on seotud VAT-teatri foorumgrupiga ning arvestades foorumteatri olemust peaks see lausa mitmekordselt sotsialiseeriv olema.
Kes veel ei tea - foorumteater on selline kummaline teater, kus kõigepealt mängitakse maha üks konkreetsele publikule elulähedaseks arvatud konfliktolukord, siis küsitakse publikult, kas konflikti oleks mõne tegelase teistsuguse käitumise korral vältida andnud, ja seejärel mängitakse läbi publiku pakutud variant, et vaadata, kas olukord muutub paremaks.
Laager toimub Järvamaal Peetris ja pühapäeval, 29. juunil mängitakse seal maha ka üks foorumteatri etendus. Usun, et see võetakse Järvamaal hästi vastu. Hea oleks, kui seepeale kutsutaks foorumteatrit edaspidi külla ka Järvamaa koolidesse. Tallinna koolides ollakse juba kogetud, et nendest etendustest on pingete lahendamisel ning võimalike suhtesasipundarde lahtiharutamisel abi.
Kui aga harutamisest rääkida, siis juba mõnda aega on Tija käsitöötunni teema kootud kampsuni ülesharutamine. Kui lõng kerades tagasi, siis vaatame, mida sellest n-ö taaskasutuse korras teha saab. Ja tulgu mulle keegi vaid ütlema, et see ei ole käsitöövääriline teema!
Ja kui kehalise kasvatuse juurde jõuda, siis seal olid laagrieeli käsil jooks, hüpped kohal, kägarhüpped ning kägarkõnd, spagaadid, põlve- ja pöiakõõluste venitamised ning selgroo ülaosale mõeldud painutused. Kolme päeva jooksul saabus üllataval kombel isegi juba teatav edasiminek. Tegutsemine jätkub pärast foorumteatri laagrit.
Inglise keeli jõudis Tija enne laagrit mõnevõrra süveneda Harry Potteri raamatute maagiliste ning müstiliste olevuste algupärast päritolu tutvustavasse raamatusse. Muuhulgas selgus, et Griffindor tähendab prantsuse keeles kuldset greifi (loomulik ju, aga tõesti, selle peale ei taibanud tulla!) ning et Haapsalu Valge Daam on Halli Daami üks analooge.

2 kommentaari:

Belkin ütles ...

Potterimaailmas on tegu siiski Gryffindoriga. Ja VAT Teatri Foorumgrupp pidi olema ju ometi. (parandamishaigus, vabandan)

Anneli ütles ...

Oi, ära muretse, küll me sellest Gryffindorist varsti Griffindori teeme - iga asi, mis saab rahvale omaseks, eestipärastub ju pikapeale, kas Sa pole märganud? Nii sai Pskovist Pihkva ja Rigast Riia... St Peterburgist Peterburi kah. Asi siis Griffindorini jõuda?;) Tuleb vaid piisavalt palju omi sinna õppima saata ja eestipärase nime ta saabki!
VAT teatri foorumgrupi osas ei ole ma Sinuga nõus - kui ma muidugi ikka Sinust õigesti aru saan. Raudselt täisnimetus ja läbiv suurtäht on nõutud ametlikes dokumentides, mujal on suupärastamine lubatud. Teinekord lausa soovitavgi, sest pikka täisnimetust pole otstarbekas igapäevaelus kasutada. Se on niisama jabur kui lähedalt tuttavat inimest igapäevaselt ees- ja perekonnanimepidi korraga kutsuda, teatud kultuurides veel isanime ka lisades.