21. jaanuar 2009

Targad pead, tulge toeks

Kuulsin täna Tadžiki eesti laste emalt
(olen oma blogis sellest perest varem pikalt kõnelenud, vt A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M ja N),
et talle tehti ettepanek lastest loobuda, kuna ta pole Eestis viibimise kuu aja jooksul veel suutnud tööd leida ja kuna ka tuba, mis tal suhteliselt kalli raha eest üürida õnnestus (ega odavat praegu vist olegi?), on sedavõrd väike, et lastekaitsetöötajad soostusid - sinna lapsed ei mahugi.

Tööd on ta otsinud selle aja jooksul - jõulueelsest ajast siiani - intensiivselt. Interneti kaudu on CV-sid saadetud mitmekümnesse kohta, tean seda täpselt, kuna olen tal aidanud kõikvõimalike tööportaale leida. Mitmesse kohta on ta ka helistanud, et küsida, et asutuses juhtumisi vaba kohta pole. Proovitud on nii eesti- kui venekeelseid võimalusi, mida leida oleme osanud. Mõne tööpakkujaga on õnnestunud ka kokku saada. Tulemusi seni aga pole. Tööbüroos arvel olekust ma parem ei räägigi, see on loomulik.
Töökohad, mille saamiseks on CV-sid saadetud, on ulatunud baaridaamist ja ettekandjast kooli kunstiõpetajani, parklakontrollist vangivalvurini. Jne. Ühesõnaga kõik, mis vähegi sedamoodi on tundunud, et sellega võiks hakkama saada.
Ainult et otsijaid on palju ja vaatamata sellele, et pakkumisi justkui isegi oleks, ei taha tööleidmine õnnestuda.

Kui ema ütles, et poisi võiks ta teise perre kasvama lubada ainult tingimusel, et laps saab siis korraliku muusikalise toetuse, et siis oleks see tehtud vähemalt lapse tuleviku nimel, küsiti talt, kas ta peab oma last millekski eriliseks või ja miks ta üleüldse kogu aeg seda muusikaõppimist rõhutab, et teised asjad on elus palju tähtsamad.
Vahemärkusena ütlen, et poiss on muusikaõppimiseks piisavalt eriline ja et kui lapsel annet on, siis ongi selle arendamine ka minu mitte just väga tagasihoidlikku arvamust mööda selle lapse tuleviku seisukohalt peaaegu kõige tähtsam asi. Mulle näib, et lastele korraliku hariduse andmise nimel on ärksamad eestlased läbi ajaloo alati pingutanud, see peaks meie juures justkui iseenesest mõistetav olema. Lisaks veel pisiasi, mida rõhutas psühholoog Tiina Narits — rasketel aegadel ei tohi lastelt mitte mingil tingimusel ära võtta neile häid emotsioone andvat harrastust.

Egas midagi, kuna mitu pead on mitu pead ja kuna jätkuvalt näib, et Eesti riik vajab selleks, et siin inimeste eest hea seistaks, meie kõigi ühist vabatahtlikku mittetulunduslikku jne abi, siis................

Hääd blogilugejad, ons teil häid soovitusi, kuidas võiks leida töökoha inimene, kes on lõpetanud Tadžikimaa pealinna venekeelse keskkooli, seejärel sealsamas kunstikolledži ja seejärel ikka samas kunstiülikooli (maal, skulptuur, graafika)? Kes on töötanud kunstiõpetajana laste loomingu majades, seejärel Tadžiki televisioonis peakunstnikuna, lõpuks aga õpetanud arhitektuuritudengitele joonistamist. Kes on selle kõrvalt õhtuti töötanud linnavalitsuses inspektorina, kes kontrollib, et ettevõtete soojaarved saaksid maksnud. Kes on lisaks sellele suvevaheajal töötanud ühes Dušanbe restoranis ettekandjana ja hiljem saaliadministraatorina, juhtides teiste ettekandjate tööd. Kes on lõpetanud kõrgkooli kiitusega, kes räägib ning kirjutab vabalt vene keeles ja kelle kodune keel on selle kõrval kogu aeg olnud eesti keel, mida ta koos vanaemaga on isegi lastele õpetanud. Tõsi, kirjas ei ole ta eesti keel veel veatu ja aktsenti on ka kõneldes kuulda, aga aktsent on juures ka neil eestlastel, kes on pikka aeg näiteks Rootsis elanud, nii et ilmselt võiks see olla mõistetav.

Või ehk on teil aimu, kust võiks niisugune inimene üürida endale ja lastele magamiskambrist veidi suurema elamispinna, ilma et tal selleks ministripalk peaks olema?

Kui teil on häid mõtteid, andke teada. Kui soovite täpsemaid andmeid, siis kirjutage mulle aadressil kassimaja18@hot.ee. Minu kaudu saab ka laste emaga ühendust.

Ja kui teil on lapsed, siis ärge mitte kunagi, kas kuulete, mitte iialgi jääge nii hätta, et peaksite Eesti riigi käest abi küsima, sest siis lisandub kõigile teistele pingetele, millega toime tulema peate, veel oht lastest ilma jääda. Nägin seda kõrvalt Nõukogude ajal (mil ju veel isegi laps olin), näen ka nüüd. Selle kõrval on aga kummaline tõsiasi, et nii mõndagi peret, kus lapsed suisa füüsiliselt hädaohus on, lastest ilmajäämine ei ähvarda.

Vahest on siin tegemist millegi niisamasugusega kui kodutute kasside abistamise puhul? Lihtsalt... oli mul niisugune juhus.
Meie kodus elab kaht sorti kasse, ühed on siia jäänud sellepärast, et neile ei leia kodu, aga kuskil peab isegi kass elama, teised olen ma aga teadlikult just endale võtnud, need on nii-öelda algusest peale just ja lõplikult meie endi kassid.
Paar suve tagasi pakkus üks lahke venelanna koos veel lahkema soomlannaga, et ta aitaks kodu otsivatele kiisudele Soomes peremehi leida. Meie kassid üle vaadanud, tegi ta selge valiku, soovides kohe ja kõigepealt ära saata neid, kes algusest peale meie kassid olnud olid. Lõppude lõpuks on need ju nii ilusad, et neile leiab kindlasti kodu ja on mul siis vahet, millist kassi ma ise pean ja Soomes saaksid mu kassid palju ilusama kodu ja sametpadja ja vaat et isikliku toa ja... ja kas ma neist siis üldse ei hooli, kui ma neid teise, rikkamasse koju ära anda ei taha? Ja kassid unustavad ju peremehe kiiresti ja kindlasti ei kurvasta nad pärast paari päeva enam üldse.

Nagu blogipiltidelt näete, ei olnud see plaan mulle sobilik. Teistele kassidel kodu otsimine ei olnud aga abistajatele sobilik ja nii see koostöö katki jäigi. Ainult närve pidi pärast nendega suhtlemist turgutama mõnda aega, sest see suhtlemine oli olnud tõeliselt tervistkahjustav.

30 kommentaari:

eva ütles ...

1) Ametnikud.
Mul on üks tore tuttav ajakirjanik, kelle vastus mistahes sedasorti teema ülesvõtmisele on kõik need 5 tutvuseaastat olnud sama: "Mis sa seletad, pane lehte!" ehk bürokraatiat tapetakse samamoodi kui kärbest.

2) Kodu.
Kas ainus võimalik elu- ja tööpaik on Tallinn? Mina jooksupannud põlistallinlasena (ja enamik neid, kellega töötan, samas staatuses) julgen vastu vaielda. Ka hinnatase on väljaspool Tallinna oluliselt inimlikum. Muusikapedagoogid pole minu teema, seda rääkigu keegi teine.

3) Võrgustiku teke.
Samast kandist tulnud Anzori juhib Viljandi Kultuurikolledžit, näiteks. Äkki oskab sama taustaga rahvas midagi mõistlikumat soovitada? Valeriaga suhtled, temal on samateemalist kogemust mitme elu jagu ja sulatinast.

4) Töö.
Kunstiõpetus: Kui kodu tingimata Tallinn, siis nt Tallinna Kunstikool ja muud koolid. ERKIs kasvõi krokiimodellina side, edasi assisteerimised jms. Rahvaülikoolid. Muuseumid. ...
Mu ämm tegi kunagi omal käel (jah, oma risk ka, aga parem ikka kui eimidagi) laste kunstistuudiot ja selle suvelaagreid, s.t korjaski vanematelt individuaalõppe tasusid, ei mingeid ametlikke registreerimisi.

Anneli ütles ...

1) Küll saab ka lehte, ainult et... muide, blogi on ka mõnevõrra ajakirjandus. Ja nii kärbeste kui bürokraatia tapmine on tore asi küll, aga sellest jääb praktiliste probleemide lahendamisel pahatihti rohkem kui väheks.
Ja ärgem ajakirjandusega suheldes kunagi unustagem, et see, mis leheteo liikuma paneb, ei ole mitte heategevusevaim, vaid kasum.

2) Ainuke võimalik elu- ja töökoht on see, kus on lastel korralik haridusevõimalus ja emal töövõimalus. Praegu on see kool, kus lapsed käivad, nende Eesti keele ja oludega kohaneda aitamiseks nendest, mida ma tean, parim ning hoolivaim, aga kõike, mis olemas olla võib, ma ei tea. Ka on poisi muusikaõpetaja väga hea tasemega ja need on määravad asjad. Ema aga on otsinud tööd juba ka Pärnust näiteks, samuti mitmeid komandeeringus olemist nõudvaid töid, aga tulemused on samasugused kui Tallinnas, st seni eimingisugused.

3) Eks nad siis ütlevad, kui oskavad.

4) Jah, need võimalused tuleb ära proovida.

eva ütles ...

Blogi on džunglitrumm :)
Ja ajakirjandus on see koht, kus võimalus asju eri nurga alt näidata ning vajadusel pea peale keerata eriti selgesti ilmneb. Seesolijad miskipärast ei julge või oska seda kasutada.

Tihtipeale on bürokraatia sedasorti tapmise tulemuseks, et ametnikule meenub, mis ta ülesanded tegelikult on. Mitte mida ta arvab olevat või mida ebamugavatena tõrjub. A. väikelinna ajakirjanikuna hoolitsevat alati, et ametnik aru saab, mis ametis A. on, rohkem vihjeid polevat vajagi. Tallinnas arvatavasti ei tööta, Keilas või Sauel vist töötaks.

Koolimurega -- arusaadav, et ta tundub suur ja määrav, aga vähemasti praegune eliitkooli-mäng tähendab vähem tegelikku haridust ja rohkem tõusiklikkust. Ise viisin äsja lapse väiksemasse ja teoreetiliselt nõrgemasse kooli ja olen täiesti rahul. Soovitajad, teised pedagoogid, veavad oma lapsi sinnasamma, ikka sel põhjusel, et nn eliitkool on tegelikult inimese tapmine lapses. Jutu uba? HEA haridus on mõtlemisvõime, mitte pähetuubitud faktid (mis see Liba kuulsaim tsitaat oligi? "Haridus on see, mis siis järele jääb, kui kõik õpitu ununeb"?), ja seda kombinaadis üldiselt ei saa...

Anzori vist blogisid ei loe, tema oli lihtsalt näide liidueestlasest, kellega ehk ise tasuks ühendust võtta, et ta öelda saaks.

Anneli ütles ...

Džunglitrumm on ka teatavate parameetrite poolest ajakirjandus ;).
Ametnikele ülesannete meenutamisega olen ma aga siiamaani üsna kenasti hakkama saanud ja sellega saab tarvidust mööda muudkui jätkatud. Kuna seda on mulle mu haridusteel õpetatud, siis selles küsimuses nõu ega abi ei küsinud, millest lähtuvalt sel teemal siinkohal pikemalt kõnelda ka ei soovi, sest see on ruumi ja aja raiskamine.
Lapsed ei ole eliitkoolis, lapsed on koolis, mis kõige paremini aitab neil eesti ühiskonda sulanduda. Eliitkoolist on asi kaugel. Seega ei ole ka eliitkooli plusside või miinuste üle vaidlemine see, millel praegu mõtet oleks.
Liidueestlastega nõupidamise osas on asi nii, et praegu ei ole tarvis üldteoreetilisi nõuandeid, vaid konkreetseid võimalusi. Üldteoreetiliste nõuannete eest on juba hoolitsetud ;).

Anonüümne ütles ...

Leidsin Google'i pealt sellise kuulutuse, küll pikemaks perspektiiviks:
http://www.haridus.ee/too/default.asp?action=show&id=53378
ja sellise, juba jaanuarikuuks, Tln läheduses maal:
http://www.pangapealselasteaed.ee/?go=al04&menu=3

Anonüümne ütles ...

Vt veel siit:
http://materialist.netikuller.ee/2009/01/otsime-juhukujundajat/

Anneli ütles ...

Aitäh, Notsu! Juhatan laste ema kindluse mõttes kohe kiiresti Sinu antud jälgedele!
Ma ju räägin, et mitu pead on ikka mitu pead, sest mitmes peas on mitu korda rohkem silmi, mis vajalikke asju märgata oskavad...

Anonüümne ütles ...

ambien sale ambien side effects sleep driving - ambien cr nightmares

Anonüümne ütles ...

buy generic ativan side effects to ativan - ativan withdrawal and depression

Anonüümne ütles ...

xanax xanax drug tests detection periods - xanax good drug

Anonüümne ütles ...

buy zolpidem zolpidem 10mg tablets no prescription - zolpidem tartrate addiction

Anonüümne ütles ...

zolpidem drug zolpidem and. melatonin - cheapest ambien online no prescription

Anonüümne ütles ...

buy xanax clonazepam vs xanax drug test - xanax 2mg green bars

Anonüümne ütles ...

buy diazepam diazepam codeine withdrawal - diazepam methadone withdrawal

Anonüümne ütles ...

ativan no prescription ativan overdose elderly - ativan dosage forms

Anonüümne ütles ...

generic diazepam diazepam jet lag - valium side effects women

Anonüümne ütles ...

xanax cheap what does a generic 2mg xanax look like - xanax withdrawal .5

Anonüümne ütles ...

ambien for sale no prescription ambien cr 12.5 mg cut half - overdose of ambien cr

Anonüümne ütles ...

buy ambien online buy ambien 5mg - zolpidem side effects skin

Anonüümne ütles ...

valium 5mg 75 mg valium - cost of valium 10mg

Anonüümne ütles ...

purchase ambien ambien lounge outdoor bean bags - ambien side effects irritability

Anonüümne ütles ...

order soma dosage for carisoprodol - soma drug schedule

Anonüümne ütles ...

buy generic ambien ambien cr free trial - ambien and alcohol party

Anonüümne ütles ...

Blogger: Kassid koduõppel - Postita kommentaar buy prednisolone online - buy cheap prednisone http://www.ourdailybreadmarket.net/#buy-cheap-prednisone

Anonüümne ütles ...

ChillaHic buy cheap ativan - where can i buy ativan online http://www.lorazepamonlinesales.com/

Anonüümne ütles ...

Antidiabetic Drug Good Lipophilicity prednisolone no prescription - prednisolone online http://www.prednisone4sale.com/#prednisolone-online

Anonüümne ütles ...

advitleva cheap finasteride 5mg - cheap generic propecia http://www.bestpricefinasteride.com/

Anonüümne ütles ...

Monitoring Of Anesthesia Cart Drugs fluconazole online - buy fluconazole online no prescription http://www.diflucansaleonline.net/#buy-fluconazole-online-no-prescription , [url=http://www.diflucansaleonline.net/#buy-fluconazole-online ]buy fluconazole online [/url]

Anonüümne ütles ...

Symptoms Drug Abuse order lexapro no prescription - order lexapro online http://www.costoflexaproonline.net/#order-lexapro-online , [url=http://www.costoflexaproonline.net/#purchase-lexapro ]purchase lexapro [/url]

Anonüümne ütles ...

sob buy neurontin online no prescription - neurontin cost http://www.neurontinonlinesales.net/#neurontin-cost , [url=http://www.neurontinonlinesales.net/#order-gabapentin-online ]order gabapentin online [/url]